לכל המעוניין,
הנדון: שיטת רביב
מתוך היכרותי עם שיטת רביב, ברצוני להמליץ עליה בחום לטיפול בבעיות של לקויות למידה, הפרעות ריכוז וקשב בילדים ובמבוגרים.
מתוך ניסיוני ומעקב אחרי מטופלים בשיטה, נוכחתי ששיטה זו יעילה מאוד בתיקון הפרעות אלה. בעיקר חשובה העובדה שלעתים קרובות ניתן בעזרת תרגול בשיטה לרפא את הבעיה ובכך להימנע מטיפול בתרופות כמו ריטלין, שאינו מרפא אלא מהווה טיפול סימפטומטי בלבד.
במעקב אחרי ילדים שתרגלו את שיטת רביב, ראיתי שיפור רב בהתנהגותם ובהישגיהם. ציוניהם בביה"ס השתפרו, מעורבותם החברתית גברה וחל שיפור בדימוי העצמי שלהם.
אני כרופא, מלווה את המטופלים בשיטת רביב בייעוץ תזונתי. לתזונה יש חשיבות רבה לטיפול במקרים אלה והשילוב של שיטת רביב עם הוראות תזונתיות גורם לשיפור נוסף בתוצאות הטיפול.
ישנה חשיבות רבה לכך ששיטת רביב תונהג כשיטה טיפולית בבתי הספר בילדים עם לקויות למידה ובכך תפתור חלק מהקשיים שישנם לילדים אלה.
ב כ ב ו ד ר ב
ד"ר א. כ ש ר
Email: kasherna.netvision.net.il טלפון: 6747466 –03
1
רוני היקר 22.6.08
לאחר סיום תקופה של חצי שנה, בה אימנת את אופק, קשה להאמין שזה אותו ילד שקיבלת בתחילת הטיפול. הילד הזה, שהמורה, היועצת והמנהלת אמרו שעם הקשיים שלו בקשב וריכוז, בנוסף ללקות למידה כמו שיש לו, לא יצא ממנו כלום, שרק נטילת כדור הפלא (ריטלין) תביא קצת עזרה.
כיתה א'. אופק, כמו כל ילד, רוצה להצליח, ללמוד, אך משהו עוצר אותו. אופק מקבל הוראה מתקנת שלוש פעמים בשבוע ושום דבר משמעותי לא קורה. סיימנו כיתה א' ואופק עדין לא יודע לקרוא, ובקושי כותב כמה מילים.
בחופש הגדול, בחיפוש אחר פתרון לאופק, הגעתי אליך. הייתי קצת סקפטית, אבל אמרתי לעצמי: "גרוע יותר לא יכול להיות". הסברת לי על חשיבות התרגול היום-יומי, ההליכה בצורת 8 תוך מיקוד מבט בטלביזיה, הנשימות, תרגיל השעון וכולי. לא היה קל להכניס את אופק ואת עצמי לשגרה היום-יומית החדשה שלנו, אבל לא ויתרתי. אופק תרגל כל יום, עד שזה הפך לשגרה, שגרה שמתבצעת מרצונו.
לאחר שבעה-שמונה מפגשים איתך, המורה להוראה מתקנת הרגישה לראשונה את השינוי. אופק היה מרוכז יותר והחומר התחיל לזרום במהירות. היא אפילו התקשרה לברר איזו תרופה אני נותנת לו. ההתקדמות של אופק הלכה וגדלה משבוע לשבוע, עד שבאמצע שנת הלימודים הוא עבר ללמוד ולקרוא באותם ספרים כמו שאר ילדי הכיתה. עד סוף השנה הוא הדביק את כל הפער בינו לבין הכיתה. אופק סיים כיתה ב' בציונים הכי טובים בכיתה, רמת הקשב שלו עלתה מאוד והוא מסוגל לשבת מרוכז לפרקי זמן ארוכים יותר. כאשר הוא מתקשה להתרכז, הוא משתמש בכלים שלימדת אותו ועושה נשימות, שעון וכולי - כלים שעוזרים לו לאסוף את עצמו.
כעת אותה מורה, אותה יועצת ואותה מנהלת עומדות לפנינו המומות ומתפעלות מהשיפור שחל באופק. אופק היום גאה מאוד בהישגים שלו, גאה אף יותר בכך שאף אחד מהחברים שלו לא יודע כלל שהוא מתמודד עם לקויות למידה וקשב. הוא מרגיש מאוד מרוצה מעצמו, שמח ולא מתוסכל כמו שהיה בתחילת השנה שעברה.
כל זה לא היה קורה לנו לולא אתה רוני כהן היית עוזר לנו בעזרת שיטת רביב.
אני ציפי כץ ואופק בני בפרט, מודים לך מכל הלב על כל העזרה, התמיכה והידע שנתת לנו. אנו מקווים שמכתב זה יעזור לעוד הרבה מאוד הורים וילדים שמתלבטים האם להתחיל טיפול. יש לזכור, הורים, שתרופה היא לא פיתרון לקושי - היא עוזרת בטיפול בסימפטומים. שיטת רביב היא כן הפתרון.
תודה מכל הלב
ציפי כץ אמא של אופק
הנייד שלי: 6429390 -052
2
כ"ו ניסן תשס"ז, 14.04.2007
הפעם הראשונה ששמעתי על שיטת רביב הייתה לפני כמה שנים, בהיותי המנהל הפדגוגי הארצי של 'תכנית אמ"ץ'. אחת המנחות בצוות הארצי של התכנית סיפרה בהתפעלות על שיטה שלמדה, שמצליחה לשפר בצורה משמעותית את התפקוד של שלשת ילדיה, בעלי ליקויי קשב וריכוז. היא אמרה שניסתה הרבה שיטות, התייעצה עם נוירולוגיים ועוד, וזאת הפעם הראשונה שהיא יכולה לומר שמצאה שיטה שעוזרת ובמהירות.
באותה תקופה בת זוגתי חיפשה ללמוד משהו בהקשר של ליקויי למידה, בחיפוש אחר שיטה שתעזור בבעיות הקריאה שלה. המלצתי לה לנסות את שיטת רביב וציינתי שהתרשמתי מדיווחה של אותה מנחה. בת זוגתי עשתה את הקורס ויצרה קשרים מקצועיים עם רוני כהן. מאז אני יכול לומר, ללא היסוס, שחייה השתנו במובנים רבים. עכשיו היא קוראת ברצף ספר אחרי ספר. אני וילדינו הרגשנו שניסוחיה בעל-פה השתפרו פלאים. בעבר,ניסוחיה היו קשים להבנה, והיא הייתה "מדלגת" על מילים.
לאחר מכן, בננו אובחן כבעל לקות למידה, בתחום התפישה. בכיתה י"א הייתה לבני ירידה דראסטית בציוני האנגלית. למרות שהוא היה תלמיד מצטיין בתיכון, הוא לא הצליח לסגור פערים בשפה זרה. עם תחילת הטיפול בשיטת רביב, והתרגולים הנלווים, בני הצליח לשפר בצורה מטאורית את ציוניו באנגלית (הציונים זנקו מ- 50 ל- 90 תוך כמה חודשים).
בעקבות ההצלחות האלו, שלא ניתנות לוויכוח, הבנתי את הפוטנציאל של השיטה, בייחוד בקרב תלמידי אמ"ץ. בת זוגי התנדבה לטפל בתלמיד אחד, בהנחייתו של רוני כהן, באחד מבתי הספר במרכז הארץ. הנער היה חסר מוטיבציה, הוא התקשה בהשתלבות חברתית, היה תלותי מאוד בקשרים עם הסביבה, ובעל ציונים נמוכים. מנחת התכנית בבית הספר בו למד סמנה אותו כאחד מהתלמידים הקשים ביותר. היא ציינה שהוא מועמד וודאי לנשירה. לאחר פחות מחודש של תרגול, המורים בבית הספר ומנחת הפרויקט ציינו שהתנהגותו התחילה להשתנות. הוא היה מרוכז יותר, בעל מוטיבציה גבוהה יותר והתחיל לקיים יחסים חברתיים תקינים יותר עם חבריו לכיתה.
גם הנער התחיל להרגיש טוב עם עצמו ודיווח על עלייה במוטיבציה. עד סוף שנת הלימודים הפך אותו נער לכוכב סוציומטרי בכיתה, והתלמיד המצטיין של כיתתו.
גם אני משתמש באופן אישי באחד מהתרגילים של שיטת רביב, "הליכה בשמיניות", כדי לשפר את תפקודיי. אני מבצע את התרגיל בצורה יום-יומית. התרגיל מסייע לי בריכוז גבוה יותר, בניסוחים מוצלחים יותר בכתב ובעל-פה ובהפחתת הלחץ המתמיד הנדרש מתפקידי. יום ללא "שמיניות" הוא יום קשה יותר. אמנם לעולם לא אובחנתי כבעל לקות למידה או קשיי קשב וריכוז, אך אני מאמין שהתרגיל מסייע בתהליכי התקשורת המוחית, ומפחית את הכאוס הנוצר במוח בעקבות ריבוי גירויים הנובעים מכמות המשימות.
מאז אני בקשרים מקצועיים שוטפים עם רוני כהן. בשנה הנוכחית, במסגרת תכנית היל"ה, רוני כהן מעביר השתלמות למדריכים, מנהלי יחידות ומורים במסגרת קידום נוער - היל"ה. מטרת ההשתלמות היא לימוד השיטה וכן הכשרתם של צוותי חינוך והוראה לצורך עבודה עם תלמידי היל"ה. אני בטוח שהדבר יצליח, כיוון שכפי שאומרים "השיטה עובדת", אבל היא עובדת גם בגלל היכולות המקצועיות של רוני כהן. במובן הזה אין לטעות. היכולת האישית של המנחה, יכולת קריאתו את הסוגיה ו/או הקושי בקרב המטופלים והמונחים, והיכולת לתת פתרונות אופרטיביים, הוא המפתח להצלחה של כל שיטה.
בכל המובנים האלו אני ממליץ בחום על רוני כהן ושיטת רביב.
מרסלו וקסלר
רוני יקר,
אנחנו כבר 6 חודשים בלונדון והכול מצוין. אני נהנה לכתוב לך על ההתקדמות המדהימה של גלעד: שבועיים לאחר שהגענו הוא לקח את "הארי פוטר" הראשון, ולא הניח אותו עד שסיים לקרוא אותו - וזה ילד שלפני כן לא היה מסוגל לקרוא "קופיקו"! כשהוא סיים את הארי פוטר הראשון הוא קרא את שלושת האחרים, וכעת הוא קורא את "ההוביט". גלעד גם הסתדר טוב מאוד בבית ספר - לא מזמן היינו בפגישה עם המורים שלו והם היו מלאי תשבחות על המאמצים שהוא משקיע ועל מידת השתתפותו בכיתה.
הוא קיבל 18 ציונים לשבח (צל"ש) בסמסטר הנוכחי מסוף ינואר, והוא מאוד שמח בבית ספר, וזאת למרות שיש לו יום מאוד ארוך (עוזב את הבית ב-07:20 וחוזר הביתה ב-17:00).
לפני שבועיים גלעד הפסיק לקחת ריטלין!
אני חושב שאתה יכול להכניס את גלעד בין סיפורי ההצלחה שלך.
תודה וד"ש חם,
עמוס ביר
רוני שלום,
כשהקמנו את כפר הנוער "נירים", הצבנו בפנינו מטרה שאפתנית - להגיש את כל הנערים בכפר לבגרות עיונית מלאה.הנערים שנמצאים אצלנו הגיעו אלינו אחרי שנפלטו ממספר רב של מוסדות חינוך, עם פערים לימודיים עצומים ועם רקע אישי מורכב וכאוב. רוב הנערים נמצאים בכפר כחלופת מעצר, תחת צו בית משפט וכמוצא אחרון לפני מוסד נעול. עד שהגיעו אלינו, היו רק מעטים שהאמינו שניתן לגשר על הפערים, שניתן להוביל את הנערים להישגיות לימודית ואישית.
אנחנו מעריכים ש-70% מהנערים מאובחנים או יאובחנו בעתיד כבעלי לקויות למידה. המערכת המסורתית מתמודדת עם בעיות אלה באמצעות "הקלות" (יש לומר התאמות), ובאמצעות הקניית אסטרטגיות למידה (הוראה מתקנת), שעוקפות את הבעיה ונותנות בידי התלמיד מיומנויות שמסייעות לו להתמודד עם השלכות לקויות הלמידה.
צוות בית הספר הבין שהתמודדות עם נושא לקויות הלמידה מחייב התייחסות מקצועית, חדשנית ולא מקובעת. לאחר חריש עמוק שעשינו בתחום לקויות הלמידה בארץ, פנינו למכון "רביב" על מנת שיסייע בידנו לטפל ולמזער את השפעות לקויות הלימודים על תלמידים בבית הספר.
התכנית פועלת כיום בבית הספר כחמישה חודשים. פעמיים בשבוע הגעתם ממרכז הארץ על מנת לתרגל באופן אישי כל אחד מ-20 חניכי הקבוצה, ואנו הקצינו אנשי צוות שיתרגלו את השיטה בשעות אחר הצהריים. התוצאות מדברות בעד עצמן. כשישה נערים מדווחים על שיפור עצום ביכולת הריכוז, בשטף הקריאה ובטכניקות שינון וזיכרון. נערים אלה משייכים את השינוי שחל בהם בחמשת החודשים האחרונים בתחום זה לתרגול של שיטת רביב. נערים אלה מתרגלים את כלי השיטה (שעון, שמיניות, נשימות) לפני כניסה למבחנים (מתכונות ובגרויות) ובכל צומת שמחייבת ריכוז ויכולת התמדה.
נערים אחרים "מצביעים ברגליים" ומתחברים לשיטה, ובעיקר אליכם, רוני וברק.
תרומתכם להצלחת הפרויקט היא עצומה. הסיפור האישי שכל אחד מכם מביא מאפשר לכל נער לקוי למידה להזדהות אתכם ולראות למולו סיפור הצלחה, סיפור של התמודדות והגעה להישגים. אתם מביאים למפגש הפרטני סובלנות, חום ואמונה ביכולות של הנער, גם אם הוא במצב לא פשוט בתחומים אחרים בכפר. חלק מהנערים רואים בכם כתובת, אוזן קשבת ומקום של רוגע בשגרת היום-יום.
אנו מודים לכם על תרומתכם הייחודית לרוח הכפר, ועל שותפותכם האמיצה במשפחת "נירים" המורחבת. אנו שמחים על ההזדמנות שנקרתה בידינו להמשיך ולעבוד אתכם גם בשנה הבאה, עם מחזור ב' של נירים.
שלכם בידידות ובהערכה,
גיל חדש,
מנהל בית הספר
משוב משתתפים בפרויקט מצוינות , 2015
הי רוני ואביב,
רציתי לשתף אתכם בתחושות שאני מרגיש בזמן האחרון: אני שם לב כי אני שם לב ליותר פרטים במהלך המשחק, בהערות השחקנים. בזמן שרמת המשחק יורדת והוא הופך ל 'משעמם' יותר, אני מרגיש מרוכז יותר וממשיך עם קבלת החלטות טובה. אני מרגיש שבזכות התרגילים שאנו עושים ואני מתרגל בבית, רמת העוררות שלי עלתה ואני מרוכז יותר במשחקים. במידה ואני עושה טעות, אני מצליח לא להיתקע במחשבות על הטעות ולהמשיך הלאה בשיפוט המשחק.
יגאל פריד, שופט
אביב ורוני שלום,
אני מתרגל בממוצע 3- 4 פעמים בשבוע את התרגילים שנתתם לנו. אני מרגיש הסתגלות למאמץ המחשבתי ואני עושה פחות טעויות במהלך התרגול. במידה ואני מאבד פוקוס, אני משתמש בתרגיל ה 'שעון' וחוזר לפוקוס מהר יותר. קרה לי בעבר שבמהלך משחק הייתי מאבד ריכוז במחצית השנייה, אבל כיום זה קורה לי הרבה פחות ואני גם מודע לכך בזמן אמת ומצליח להחזיר את עצמי למשחק.
טל אלגרבלי, שופט
הי אביב ורוני,
רוצה לשתף אתכם בשינויים שאני חווה מאז התחלנו באימונים הנוירו-קוגניטיביים. אני מרגיש כי כשאני מקבל החלטה במהלך משחק אני יותר רגוע, מזהה טוב יותר את המיקומים של השחקנים ויודע להעריך תגובת השחקנים ( פוטנציאל עימות) תוך כדי השריקה. בנוסף אני מרגיש יותר בשליטה על המחשבות שלי ושאני מתמודד טוב יותר עם לחץ. המודעות העצמית שלי במהלך המשחק עלתה ואני מרגיש שיש לי זמן לחשוב לפני הפעולה שאני מבצע. רמת המודעות העצמית לאחר משחק לא השתנתה. אני יכול לומר בוודאות שגם אם אני טועה, אני מצליח לזכור את הטעות עד סוף המשחק ובאיזו דקה קרתה, כך שאני לא עושה טעות דומה בהמשך המשחק. כמו כן לאחר המשחק תהליך הבקרה העצמית שלי יעיל יותר, כי אני זוכר את כל האירוע ומיקומי השחקנים ויכול לשחזר את האירוע בצורה מדויקת יותר.
קובי לחם, שופט
הי רוני ואביב, 14.3.15
עד שהתחלתי את האימונים הקוגניטיביים בתרגול איתכם ובבית, סבלתי במשך הקריירה מכאבי ראש בלתי פוסקים לאחר משחקים. בהתחלה חשבתי שזה בגלל השמש, אז בהמלצה של תזונאי התחלתי לשתות ליטרים של מים ומשקאות איזוטוניים לפני משחקים, אך הכאבים (שדומים מאוד לכאבי ראש שהרגשתי אחרי כל אימון איתכם) היו עדיין מופיעים. כך קרה מצב שאני לוקח את המגרנות לאחר
משחק כדבר שמובן מאליו.
אתמול פעם ראשונה שסיימתי משחק (קשה יש לומר), בלי כאב ראש. פתאום הבנתי (אולי) שבגלל שתרגלתי במשך השבוע את המוח למעמסת פעילות ששקולה לזאת שאני מפעיל במהלך 90 דקות של משחק, כך שבמשך המשחק עצמו המוח כנראה כבר התרגל להיות מרוכז למשך זמן כך שלא התנה לי זאת בתגובה של מגרנה לאחר משחק.
אנקדוטה נוספת מהמשחק אתמול: דקה 60 בערך, הקוון מסמן לי 'כדור אאוט' לכיוון ההתקפה. אני רואה שהוא טעה אך מחליט לגבות אותו. באותו רגע הקהל, בערך 200 איש, על הגדרות. המשחק ממשיך ואני מבין שטעיתי. לא טעות קריטית אבל הראש טרוד באותה טעות. פתאום, בהחלטה של רגע, אני אומר לעצמי סדר מספרים (5 3 4 2 3 1) של הרצף המוטורי שאנחנו מתרגלים ורק החזרה על הרצף פשוט פיקסה אותי. לא יודע למה. פשוט אחרי שהתחלתי להגיד את הסדר מספרים בקול, הריכוז חזר אליי.
המשך סופ''ש מהנה,
רמי חייקה, שופט
היי רוני ואביב,
בראייה לאחור אני יכול להגיד שהיכולת שלי לשחזר במהירות את מה שראיתי תורמת לי לביטחון בהחלטות שאני מקבל. קשה לי להצביע ברמה כוללנית אם השתפרתי בקבלת ההחלטות אך כן
קיבלתי כלים להתמודד עם דילמות שלי עם עצמי תוך כדי משחק (לדוגמא אם צדקתי או לא לאחר שריקה לפנדל).
היכולת להיות מודע לרמת הלחץ והכלים שניתנו לי להוריד את מפלס הלחץ, עוזרים לי להתמודד.
זכורה לי היטב הדוגמא על קבלת החלטה שגויה ופיקוס מהיר באמצעות רצף מספרים בלב, תוך כדי מחאות מהקהל.
רמי חייקה, שופט
היי אביב ורוני
רוצה לשתף אתכם כי בזמן האחרון אני מצליח להיות מרוכז במשך 90 דקות. המחשבה הייתה 'נקייה' כל המשחק. לפני המשחק האחרון עשיתי ג'אגלינג לפני היציאה למשחק (בבית), אני לא יודע אם זה השפיע אבל עליתי חד מאוד מהשנייה הראשונה ולא התרגשתי בכלל. עליתי מפוקס והצלחתי לעמוד ביעדים שלי להעברת המשחק בהצלחה. בסך הכל אני מרגיש יותר מרוכז וערני במהלך משחקים ועושה פחות טעויות. אני גם מסיים את המשחקים במצב מנטאלי טוב. כעת העייפות נופלת עלי רק כשעתיים-שלוש אחרי המשחק.
דויד פוקסמן, שופט
לכבוד רוני כהן
נושא: מכתב תודה על העברת סדנה ושיתוף פעולה עם תכנית קרב
בתאריך 23.7.19 לקחת חלק בהשתלמות הקיץ של תחום המחול, התנועה והחינוך הגופני של תכנית קרב.
הסדנה שהעברת למדריכי התחום הייתה מעניינת, מגוונת ומעשירה.
בסדנה היו מדריכים ומדריכות מתחומים ומענפי ספורט שונים, אשר נהנו מאד, הפיקו ממנה תועלת ויצאו עם כלים יישומיים לשטח.
בעקבות הסדנה החלטנו להזמינך בשנית, ואנו מצפים לפגוש אותך שוב!
תודה על שיתוף הפעולה,
בברכה,
מיכל הרשקוביץ מיכאלי
ראש תחום מחול, תנועה וחנ״ג
תכנית קרב למעורבות בחינוך
יובל קרויניש מיכל הרשקוביץ'
רכז חנ"ג תכנית קרב ראש תחום מחול תנועה וחנ"ג
--------------------------------------------------------------------------------------------
Hargrave Park Primary School ,London 11 November 2005
At Hargrave Park Primary School in London we have introduced the "Raviv Programme"
during the academic year 2004/2005.
We have monitored the effectiveness through data tracking and we have observed many
behavior changes. The same overall progress showed to the other pupils on the programme
This year we have embedded the method into the school routine, offering the opportunity to
take part into it to 15 pupils. We have extended the use of the programme to pupils who are
not on the SEN register, with the purpose to maximize individuals' intellectual potential also in the Gifted and Talented.
The results have proven to be positive and consistent.
The Raviv Programme is included in the School Improvement Plan and it represents a strong
feature in our school
Ms. Wendy Meredith , Headteacher
Hargrave Park Primary School ,London
3
המלצה של מרסלו וקסלר