top of page

טיפ 8 – לבניית מיומנות קשה, עבוד כנגר זהיר

לראשונה בעברית הספר הקטן של הכישרון: 52 טיפים לשיפור כישוריך, מאת דניאל קויל!

מה שתמצאו בספר זה הוא אוסף טיפים פשוטים ומעשיים לשיפור מיומנויות, שאספתי ישירות מן החממות בהן ביקרתי ומן המדענים החוקרים את הנושא. הטיפים הוכחו בשטח, הם בעלי גיבוי מדעי והחשוב מכל – תמציתיים. בסופו של דבר כולנו מנווטים בחיים עמוסים ומורכבים. הורה או מורה, ספורטאי או מאמן, אמן או יזם, כולנו רוצים לנצל באופן מיטבי את הזמן והאנרגיה שלנו. בפיתוח הכישרון שלנו אנחנו יכולים להפיק תועלת ממדריך למשתמש, משהו שינחה אותנו – עשו כך, לא כך. אנחנו יכולים להרוויח ממדריך מומחה שמונח בכיסנו. אנחנו יכולים להיעזר בספרון קטן.

לפיתוח מיומנויות קשות אמינות, יש צורך לחבר את החוטים הנכונים במוח. כאשר עושים זאת, יש צורך להיות זהיר, איטי, וקשוב ביותר לטעויות. או במילים אחרות – לעבוד כמו נגר זהיר.

דוגמה טובה של "נגרות" מיומנות קשה היא שיטת סוזוקי ללימוד מוסיקה. תלמידים בשיטת סוזוקי מבלים את מספר השיעורים הראשונים שלהם רק בלימוד האחיזה בכינור ובקשת - סיבוב האצבעות הנכון, מידת הלחץ הנכונה, תנוחת הראש הנכונה והיציבה הנכונה. בעזרת שימוש בחרוזים ובתרגול חוזר הם לומדים להניע את הקשת (ללא כינור): "למעלה כמו ציפור, למטה כמו מסור, קדימה ואחורה כמו רכבת קיטור".

כל עיקרון, שולי ככל שיראה, מוצג ברצינות תהומית, כמיומנות מדויקת בעלת חשיבות עליונה (עובדה נכונה, בסופו של דבר), נלמד בעזרת סדרה של דימויים חיים, ומתורגל שוב ושוב עד שהתלמיד שולט בו באופן מושלם. תלכיד המיומנות החיונית נבנה, פיסה זהירה אחר פיסה.

דוגמה נוספת ניתן למצוא על פיסת נייר משומשת בארנקו של טום בריידי, הקווטרבק של ניו-אינגלנד פטריוטס, שברזומה שלו שלוש זכיות במשחק הסופרבול. על פיסת הנייר הזו רשומה בכתב יד רשימת העקרונות הבסיסיים לטכניקת הזריקה. כל העקרונות פשוטים (למשל: "לזרוק את הכדור לכיוון ההתקפה"), וכולם קשורים לתרגולים שבריידי עשה עם מאמנו האישי מאז גיל 14, טום מרטינז. למעשה, עד למותו של מרטינז בשנת 2012, נהג בריידי לבקר את מאמנו פעם או פעמיים בשנה, לצורך 'כיוונון' – או אם לנסח את זה ביתר דיוק, לצורך 'ריצוף מחדש' של הנתיבים הנוירולוגיים במוחו של בריידי, כדי לוודא שהם עדיין פועלים באופן חלק. הפוסט: קבלת החלטות שכל או רגש מתייחס לטום בריידי.

כשהסרטון יעלה בחרו באפשרות: צפו ביוטיוב

הדיוק חשוב במיוחד בשלבים המוקדמים של רכישת המיומנות, כיון שהתרגולים הראשונים סוללים את הנתיבים להמשך. נוירולוגים קוראים לתופעה זו "תופעת המזחלת על גבעה מושלגת". החזרות הראשונות הן כמו הנתיבים שמשאירה מזחלת על שלג טרי: בתרגולים הבאים המזחלת שלך תנתב את עצמה באופן טבעי לכיוון הנתיבים האלה. "המוחות שלנו טובים ביצירת קישורים", אומר ד"ר ג'ורג' ברצוקיס, נוירולוג באוניברסיטת UCLA. "הם לא כל כך טובים בפירוק קישורים".

כאשר אתה לומד מיומנות קשה, היה מדויק ומדוד. התקדם לאט. עשה צעד פשוט אחד בכל פעם, ושכלל אותו לכדי שלמות לפני שתתקדם הלאה. שים לב לטעויות ותקן אותן, במיוחד בהתחלה. ללמוד את העקרונות הבסיסיים רק נראה משעמם – למעשה זהו רגע המפתח של ההשקעה שלך. אם תבנה עכשיו את הנתיבים הנכונים, תחסוך לעצמך הרבה זמן ובעיות בהמשך הדרך.

לימוד מיומנויות בסיס בשיטת סוזוקי למתחילים

עמית דמארי נגנית כינור ורקדנית מספרת על האימון הנוירו-קוגינטיבי

פוסטים אחרונים
עקבו אחרינו
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page